✕ Stäng

Allt fler svenskar drabbas av resistenta bakterier

Antalet fall av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier fortsätter öka i Sverige. Samtidigt bryts nu trenden av minskad antibiotikaförsäljning i landet.

Tobias Berg, Skribent
Senast uppdaterad 21 september 2015

Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att problemet med antibiotikaresistenta bakterier fortsätter att öka i Sverige. Särskilt oroade är Folkhälsomyndigheten för ökningen av bakterien ESBL-carba. Bakterien är fortfarande relativt ovanlig men ökningen, från 39 fall 2013 till 46 fall i fjol, anses särskilt allvarlig eftersom ESBL-carba är en mycket resistent bakterie.

– Det är allvarligt att flera av fallen av den här aggressiva bakterien har smittats på okänt sätt. det betyder att vi har någon smittspridning som vi inte har koll på, säger Olov Aspevall, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten till DN.

För de allra största ökningarna förra året stod bakterierna MRSA, som ökade med 19 procent till 2 921 fall, och bakterien VRE som ökade med 77 procent till 402 fall. I en internationell jämförelse så är Sverige dock fortfarande relativt förskonat från resistenta bakterier. En stor anledning till det anses vara att vården är försiktiga med antibiotikautskrivning. Mot slutet av 2014 och början av 2015 sågs dock ett trendbrott där antibiotikaförsäljningen i Sverige ökade flera månader i rad.

Fler nyheter

Senaste Nytt