Innovation & Forskning

Allt fler svenskar drabbas av resistenta bakterier

Antalet fall av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier fortsätter öka i Sverige. Samtidigt bryts nu trenden av minskad antibiotikaförsäljning i landet.

Allt färre drabbas av ebola

Ebola är fortfarande inte under kontroll men verkar nu gå in i sin slutfas. Under den gångna veckan har färre än 100 fall av ebola rapporterats i Västafrika, enligt WHO.

Infektioner kan ge kortare liv

Infektioner, som man tidigare inte trodde påverkade överlevnaden, har nu visat sig snabba på åldrandet och förkorta livet.

Biverkningar stoppar ebolavaccin

Personer som tidigare testat ebolavaccin har nu börjat få ont i fingrar och fötter. Testarna med vaccin har därför stoppats.

Lovande vaccinförsök mot ebola

Personer som testats med vaccin mot ebola har bildat antikroppar och utan större biverkningar. Detta gör att det ser väldigt lovande ut i försöken att ta fram ett vaccin mot ebola. Det skriver Dagens Medicin.

FN klarar inte ebola-mål

FN har haft som målsättning att hejda ebolaspridningen innan den 1:a december. Mål som inte kommer att bli verkliga då antal ebolafall fortfarande ökar i Mali och i Sierra Leone.

I veckan påbörjas ebola-vaccinering

Några frivilliga schweizare kommer i veckan att vaccineras av ebolavaccinet i en försöksstudie.

Fler har dött av ebola än vad WHO uppger

Tusentals fler människor har dött av ebola än vad som finns i världshälsoorganisationen WHO officiella statistik. Detta uppger WHO själva.

WHO: Spridning av Ebola tycks avta

Ebola-spridningen ser ut att minska i Liberia. Detta enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Svårt med svensk personal till ebolaområden

Trots ett stort behov av vårdperson i de länder som drabbats av ebola, så är det få svenskar som har åkt ner – detta trots ett stort intresse från svensk vårdpersonal.

Ebola klassas nu som samhällsfarlig

På torsdagen beslutade regeringen att man nu ska klassa Ebola som samhällsfarlig. Men det är fortfarande en låg risk att någon kommer bli smittad i Sverige.

”Sverige måste göra mer mot Ebola”

Läkare utan gränser skriver i en debattartikel att Sverige måste göra mer mot Ebola. Att endast skicka pengar räcker inte.

Anställda inom vården kan ha smittats av ebola

Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att fler anställda inom vården kan ha smittats med ebola. Även utanför Västafrika.

WHO varnar: Ebola sprider sig till fler länder

Det finns en stor risk för att det dödliga Ebola-viruset som finns i Guinea, Sierra Leone och Liberianu även kommer att sprida sig till flera länder i Västafrika. Därför går nu WHO ut med en varning.

Dödliga ebolaviruset sprids utan motstycke

Hjälporganisationen Läkare utan Gränser varnar nu för det dödliga ebolaviruset som just nu sprids i Guinea.

Lukt kan avslöja vem som är sjuk

Enligt en ny studie från Karolinska institutet så kan lukt upptäcka en infektion.